Evteks 2013 Trendleri

e-Posta Yazdır PDF

hareket.

Çok farklı alanlarda bilgi toplama ve analizle geçen bir yıl daha zamanın ruhunu değiştiren etkilerin kanıtı oldu.

YENİ TRENDLER. EVTEKS contract trend kitabı, tekstil dünyasının önümüzdeki aylarda ve yıllarda bakış açısını etkileyecek önemli konseptler hakkında bilgi içermektedir. Bu temalar, dünya genelinde yaşananları yansıtan büyük tablodan esinlenerek ortaya çıktıklarından etkileri zaman geçse de sürecektir.

Yarının dünyasına daha geniş bir bakış açısıyla bakma. Zeitgeist (zamanın ruhu) değişiyor. Zenginliğe refah, kasvete pozitif olma, bağımlılığa yetkilendirme ve açgözlülüğe idealler galip geliyor. Zorluklar olduğu
kadar gelişme imkanları da sunan bir kriz modada, yaşam tarzında ve tekstil tasarımında taze, hafif ve havalı bir tarz ortaya çıkarıyor.

Krizin hayatımızı etkilemeye devam edeceği konusunda birçok insan artık hemfikir. Gerçeklerle yüzleşmek ve mevcut durumu kabul etmek günümüzün birçok zorluğuyla baş etmenin belki de en iyi yolu. Her şey gündelik yaşamımızda özel anları ve şeyleri takdir edip tadını çıkartmakla alakalı. Çevremize yeniden bağlanmak ve yeniden “bağı kopartmamak” demek.

Ayrıntılara ve anlamlı yeniliklere dikkat edilen kumaşlar. Yeni nesil tasarımcılar eski el sanatları tekniklerini yeniden canlandırıyorlar. Az ama öz. Mütevazı ama değerli kumaşlar başı çekiyor. ‘Sürdürülebilir Sofistikelik’. Bir başka unsur da ‘Kültürlerin Örnek Alınması’ olacak. Yöresel ve etnik baskılar yeni bir bağlamda gösterilecek. Kültürler arası diyalog yeni ve karışık bir imgelem yaratacak. Etnik unsurlara çağdaş bir estetik yaklaşımı.

Teknik devrime daha fazla önem verilmesiyle, üretim yöntemleri karmaşık ve heyecan verici yeni kumaşların yaratılmasını sağlayacak. Modernlik her yerde ve verimliydi ama artık elimizde başka makineler ve malzemeler var, bu sayede artık olasılıklar patlaması yaşıyoruz.

“HAREKET.” Kumaşların hem duygusal tarafını, hem de teknik açıdan sunduğu olanakları ve estetiği vurgulayan bir kavram.


 

klasik.

Centilmenler Kulübü

Centilmenler Kulübü aşina olduğumuz klasiğe bir kıvrım katıyor. Çağdaş ve zevk sahibi bir şıklık. Geçmişin ihtişamı kurtarılıyor ve rahatlatıcı bir görünümle remiksleniyor. Maskülin olmasına rağmen hatların ve oranların yumuşak olmasına verilen önem. Bu görünüm, abartılı ya da göze çarpıcı olmadan da tarz sahibi ve lüks olunabileceğini gösteriyor. Kumaşların zamansız, dokunma hissi uyandıran, ipek gibi ama aynı zamanda da arsız bir tarzı var.

Kumaşlar ve Desenler

Jakarlar, kadifeler, velur, sahte kürk, yılan ve timsah derisi, tweedler, karmaşık brokarlar, ağır satenler, döşemelik kumaşlar için asker tipi yünlüler. Beyaz ve siyah mermer, parlak pirinç, perfore ve kesilmiş bakır ve altın. Ayrıca sürdürülebilir yaşam tarzına gittikçe daha fazla duyulan ihtiyacı karşılamak için pamuklular ve ketenler gibi doğal kumaşlar. Butler çizgiler, noktalar, her türlü çizgi ve ekoseler.

 

classic.

 

klasik.

Şiir Kulübü

Centilmenler Kulübü’nün daha çağdaş ve feminen açıdan yorumlanması. Şiirsel bir havası olan bir yer. Klasiğe göndermelerin ve süslemenin değiştirilmiş kullanımı; izini sürerek, parçalara bölerek ve yerine başkasını kullanarak. Kilimlerin ve dantelin grafiksel açıdan yenilenmesi. Cafcaflı döşemelik kumaşlarla, jakarlarla, dantellerle ve oyalarla yaratılan yeni bir Avant Garde lüks. Gelenek çağdaşı baştan çıkarıyor.

Kumaşlar ve desenler

Lüks, parlak kadifeler ve velur. İpek saten jakarlar. Zengin sahte kürkler. Yeniden oyalanmış ve ağır danteller. Ezip geçilmiş kıvrımlar ve otomanlar. Cömertçe kullanılmış aksesuarlar, dekoratif püsküllü saçaklar ve şeritler. Büyük desenli jakarlar ve oryantal baskılar. Venedik ve Barok tabloları. Zengin oyalar, narin çiçek desenleri. Kurdele iplikleri, vintaj romantizmi, Jugendstil arabesk sanat ve Japan çiçekleri.

Siyah ve beyaz optik desenler hâlâ göz kamaştırıyor. Kinetik baskılar, Konsatrik kareler. Baş döndürücü ve sınırda hayal gördüren motifler. Victor Varsely ve Bridget Riley gibi sanatçılardan esinlenilmiştir.

 

 

 

 

doğa.

Organik strüktürler

Yeni bir hareket, heykelsi tekstil – esin kaynağı, sanat ve tasarım dünyasında ortaya çıkan ağırbaşlı heykel şekiller ve ürünler. Yüksek teknolojik yenilikler sayesinde artık desenlerin yerini strüktürler ve rölyefler alıyor. Düzensizlik hareketli yüzeyler yaratıyor. Metal unsurlar kumaşla harmanlanıyor ve onun ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Katlanan, kıvrım verilen ve drapelenen hafif ve yarı saydam katmanlar sayesinde parıltılı yüzeyler elde ediliyor.

Kumaşlar ve desenler

Yenilikçi malzemeler, süper hacim, dolgu matélassé. Termo yorgan kalıplı, yapısal duble kumaşlar. Dokunmamış malzemeler, elyaf. Deri üzerinde foile etkisi. Bal peteği ağlar. Yansımalar, aydınlatma, görsel yanılsamalar. Kopuk ve bulanık desenler, patina etkisi veren renklendirme. Ezilmiş yüzeyler, kaba ızgaralar. Değerli taşlar, mermer ve maden çizgileri. Kauçuklaştırılmış sıvı görünümler, lateks anısı, ipeksi köpük ve sarmalayan dokular.

 

 

 

 

doğa.

Çağlayan ahşap

Doğanın rahatlatıcı sakinliği. Sürgünlerin yeni bir yaşama filizlendiği başlangıca olduğu kadar, zamana direnmiş strüktürler gibi cesur ve çağlayan ahşaba odaklanmış doğa temasına kendini adamış bir yaklaşım. Basit, fonksiyonel ve önemli sürdürülebilirlik kalitesine odaklanma. Olağanı olağanüstüne dönüştürme gücüyle doğanın kumaş üzerinde yakalanan canlı zaferi. Yumuşak çağlayan kumaş gibi görünen oyulmuş ahşap ve tersi.

Kumaşlar ve desenler

Hafif gölgeli teknikler baskı ve desenlere alternatif oluşturuyor. Hafif mumlu pamuklular ve kuru keten kumaşlar. Rafya, kenevir, kağıt ve bambu kumaşlar kuru ve mat bir görünüm sunuyor. Kuştüyü kadar hafif şeffaf kumaşlar, tüller ve şifonlar, ağır görünmeyen çok katmanlı tasarımlar yapılmasını sağlıyor. Doğadan çiziktirmeler. Manzaralar, botanik incelemeler. Filiz ve dal oyma baskıları, gölgeleri ve çizimleri. Ahşap damar havasını vermek için dijital baskılar.

 

 

 

etnik.

Kültürlerin Örnek Alınması

Bu tekstil ile kraft simyası arasında geçen gerçek bir öyküdür. Karıştırılmış, birleştirilmiş ve üst üste konmuş malzemelere odaklanma. Cesur, kimi zaman işlenmemiş ve elde yapılmış görünümlü. El örgüsü strüktürler, melanjlar, tweed, düzensiz iplikler, yün ekoseler, şerit. Yünlü ve pofuduk malzemeler. Kaynatılmış ve keçeli finisajlar. Özellikle eski ve aşınmış görüntüsü vermek için çok fırçalanmış ve kırpılmış kumaşlar ve halılar. Geri dönüştürülmüş ve bir araya getirilmiş malzemeler. Gerçkten melez bir tarz ortaya çıkarmak için birbiriyle zıt etnik kumaşların karıştırılıp birleştirilmesi.

Kumaşlar ve desenler

El dokuması hissi veren kumaşlar. Soyutlanmış ve basitleştirilmiş İkat tasarımlar, etnik kompozisyonlarla zenginleştirilmiş canlı renkler karışık şerit ve desenler, çok renkli geleneksel desenler. Pahalı dokularda dev desenler. Modern grafik kabile tarzı havası yaratan dekoratif yansımalı bölümler. Çiziktirmeler ve ufak tefek şekiller. Batik, Mud cloth, sepet dokuması, rafya ve kamış boncuk işi, el işi detaylar, kil hissi veren el sanatları, keten ve kenevir. Egzotik yaprak ve hayvanlar, dijital ve sulu boya etki miksleri, yüksek kontrastlı baskılar, üst üste desenler. Kısa ve kalın örgüler.

 

 

 

 

modern.

Neşeli pastel tonlar

Sanatçının tuvali, tekstil tasarımı için ilham kaynağı olarak soyut tuval. Bu öyküde renk patlaması ve ‘desen serpiştirmeleri’ var. Fırçalar, damlalar, benekler, püskürtmeler ve çiziktirmeler; bütün bunlar etkileyici bir modern his yaratıyor. Ayrıca yeni şeffaflık ve netlik de cabası; camsı ve ipliğimsi yapılar. Sulu boya pistten eve damlıyor. Daniel Egne ve Marion Bolognesi gibi sanatçılardan masalsı ve canlı ilüstrasyonlar. Fırça izi ifadeler, el yapımı sanatsal formlar, Fırça dokunuşu modeli, soyut dokularla desen oluşturma, noktacılıktan esinlenilmiş görünüşler, hassas fırça darbeleri deseni.

Kumaşlar ve Desenler

Doğaçlama fırça darbeleri, serpiştirmeler, damarlar, ince tabaka boya. Resim gibi eğimler ve boyanmış efektler, elişi ve bitkisel uygulamalar havası katıyor. Akışkan, resim gibi suluboya çiçek desenleri. Parlak renklerde kumaş boyamalar. Suyu yansıtan baskılar ve moiré etkileri. Geniş kırık fırça darbeleri. Üst dikiş ve oya iplikleri.

Anahtar Sözcükler

Parlak pastel tonları, damlatma, çok renkli, neon, teknikolor, akışkan ve esnek, hareket, serpiştirmeler, boya fırçası, noktacılık, ender, asimetrik, pudra gibi, şeffaf, netlik.

 

 

 

modern.

Canlı açılar

Özellikle üçgenleri ama üçgenlerin yanı sıra daireler, dikdörtgenler ve çizgiler gibi geometrik şekilleri de kullanan yapıcı ve mimari bir tarz. Baştan aşağı zıtlıklarla dolu; açık ve koyu, renk ve doku. Önde/ arkada görünen renkler parlak ve neşeli. Desenler cesur jakar dokumalarla ve net kakma düğümlerle yaratılıyor. Pop Art’tan esinlenilmiş half-tone noktalar, karmaşık geometrik, dokusal ve fotoğrafımsı katmanlar arasında gizli fütürist çiçek desenleri, resimsel soyut çok renkli görüntüler, Photoshop’la bulanıklaştırılmış zig zaglar, renklerin karmaşık bir şekilde belirginleşip soluklaşması.

Kumaşlar ve desenler

Düzensiz ekoseler, geometrik tekrarlar, yüksek kontrast, lineer ve grafik motifler. Aşırı parlak malzemeler, renkli katmanlar, 3 boyutlu küpler, parlak geometrik renk engelleme, kesişen 3 boyutlu desenler. Soyut dijital kamuflajlar, sualtından esinlenilmiş dijital baskılar, yağlı su yansımaları, optik lifler, ışık ve gölgeyle oyunlar.

Anahtar Sözcükler

Renkli, dijital açıdan ileri, parlak renkler, üçgenler, çizgiler, şeritler, geometri, renk engelleme, florasan tonlar, ekoseler, grafik, yarı saydam, lamine yüzeyler.

 

 

 

 

kaynak : http://www.uibtrendseminer.org/index.php?sayfa=trend-kitabi